Uw dermatoloog heeft met u gesproken over fumaraten. Dit wordt ook wel fumaarzuur genoemd. In deze folder vindt u informatie over dit geneesmiddel. Hebt u na het lezen van de folder nog vragen, dan kunt u deze altijd bespreken met uw dermatoloog.
Fumaraten zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij matige tot ernstige psoriasis (zie ook de folder ‘Psoriasis’). Fumaraten worden sinds 1981 in Nederland gebruikt en zijn in 1959 voor het eerst bij psoriasis gegeven. In Nederland is dit middel niet geregistreerd, maar in Duitsland wel. De behandeling is opgenomen in de Nederlandse richtlijn Psoriasis.
Het doel van een behandeling met fumaraten is om uw psoriasis tot rust te brengen. Wanneer blijkt dat u goed op de tabletten reageert en de bloed- en urinecontroles goed blijven, kunnen de tabletten jarenlang gebruikt worden.
Fumaarzuur is een stof die de aanmaak van psoriasisplekken remt en de ontsteking vermindert. De psoriasis wordt daardoor rustiger.
Het effect van fumaraten merkt u niet meteen. Meestal na 6 tot 8 weken, en soms pas na 3 maanden, merkt u dat de psoriasis iets rustiger wordt. Hoe goed het werkt, is vaak ook afhankelijk van de dosering, dus hoeveel tabletten u per dag slikt. Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 1 op de 4 patiënten na 4 maanden geen psoriasisplekken meer te zien zijn. En bij meer dan de helft (50 tot 70%) is er een forse verbetering, maar zijn er nog wel (enkele) plekken te zien. Als u naast fumaraten ook crèmes en zalven op de psoriasisplekken smeert, is dit percentage nog hoger. Psoriasis geneest niet door de behandeling met fumaraten. Na het steeds minder gebruiken (afbouwen) of stoppen met deze medicijnen kunnen de plekken weer terugkomen.
Tijdens het gebruik van fumaarzuurtabletten kunt u last krijgen van bijwerkingen. Niet iedereen krijgt bijwerkingen. De kans op bijwerkingen hangt af van uw eigen gevoeligheid, de hoeveelheid fumaraten en de combinatie met eventuele andere medicijnen die u gebruikt.
Deze bijwerkingen zijn vooral in de eerste weken van de behandeling aanwezig. Ze verdwijnen meestal vanzelf.
Op dit moment zijn er geen aanwijzingen voor lange termijn risico’s voor de algehele gezondheid bij deze behandeling. Patiënten die tot nu toe behandeld zijn met fumaraten lijken bijvoorbeeld geen verhoogd risico te hebben op infecties of kanker.
Bij gebruik van fumaraten is er een kleine kans op niet-blijvende schade aan lever, nieren of beenmerg. Voordat u fumaraten gaat gebruiken, laat uw dermatoloog uw bloed en urine controleren.
Tijdens het gebruik wordt uw bloed regelmatig geprikt. In het begin is het noodzakelijk dat u elke maand uw bloed laat prikken. Het doel hiervan is om rode en witte bloedlichaampjes, leverfunctie, cholesterol en nierfunctie te controleren. Fumaraten kunnen hier namelijk invloed op hebben. Ook als u fumaraten jaren gebruikt, zal in principe 2x per jaar uw bloed gecontroleerd worden.
U moet uw arts waarschuwen als u last krijgt van:
In het algemeen kunnen fumaraten met alle andere medicijnen gebruikt worden. Meestal wordt het niet samen gegeven met bepaalde andere medicijnen tegen psoriasis zoals ciclosporine.
Fumaraten bestaan uit tabletten en bevatten altijd dimethylfumaraat (DMF).
In Nederland zijn 2 vormen van tabletten beschikbaar.
Er zijn de tabletten die uitsluitend DMF bevatten. Deze tabletten bestaan uit 30 mg, 120 mg of 240 mg DMF.
Ook bestaan er samengestelde preparaten. Deze bestaan uit DMF en monoethyl-fumaraatzouten (MEF). De tabletten bevatten ook 30 of 120 mg DMF. Deze zijn gecombineerd met 75 mg of 95 mg MEF.
Week 7 * Handhaven van dosis bij vermindering psoriasis. Bij geen verbetering verder ophogen.
Als u goed reageert, wordt daarna samen met u gezocht naar de dosis die voor u persoonlijk geschikt is. Meestal betekent dit dat de dosis langzaam wordt verminderd.
De behandeling wordt gestopt als er binnen een halfjaar nadat u gestart bent nog geen vermindering van de psoriasis is.