Patiënten met vitiligo hebben (melk)witte vlekken op hun huid. Op deze plaatsen ontbreekt het pigment. Veel mensen hebben psychosociale klachten. De chronische huidaandoening vitiligo komt in Nederland voor bij ongeveer 240.000 mensen. Het is niet besmettelijk. Bij patiënten met deze aandoening verliest de huid pigment. De pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine (de stof die de huidskleur bepaalt) meer aan. Men krijgt hierdoor witte vlekken op hun huid of zelfs witte lokken in het haar. Vitiligo varieert in grootte en in vorm.
De vlekken kunnen in principe op het hele lichaam zitten. Meestal zijn de vlekken symmetrisch. In andere gevallen komen de vlekken uitsluitend voor op bepaalde gebieden van het lichaam. De meest voorkomende plaatsen zijn:
• gezicht (rondom mond, neus en ogen)
• handen en voeten
• oksels
• rondom geslachtsdelen en anus
• op drukplaatsen, zoals ellebogen en knieën
Als vitiligo op de behaarde hoofdhuid voorkomt, kunnen ook de haren wit worden.
Het verloop van vitiligo is wisselend en daardoor niet te voorspellen. Bij de meeste patiënten wordt vitiligo steeds erger, afgewisseld door momenten waarop zij minder last hebben. het komt voor dat vitiligovlekken gedeeltelijk verdwijnen door blootstelling aan de zon. In het gezicht, op de handen en geslachtsdelen en in het haar gebeurt dit zelden.
Vitiligo is over het algemeen makkelijk te herkennen, waardoor artsen eenvoudig een diagnose kunnen stellen. Aanvullend onderzoek is vrijwel nooit nodig. Er zijn verschillende vormen van vitiligo.
Hierbij ontstaan overal op het lichaam vlekken. De vlekken komen symmetrisch op beide kanten van het lichaam voor. Dit is de meest voorkomende vorm van vitiligo.
Hierbij heeft men vlekken op één segment van het lichaam. Bijvoorbeeld op één helft van het gezicht of op één van de twee schouders. De vlekken kunnen wat groter worden, maar op een gegeven moment stopt dat proces. Ook zal de vitiligo zich niet naar andere segmenten uitbreiden.
Patiënten met deze vorm van vitiligo hebben nauwelijks nog gepigmenteerde huid (minder dan 10%).
Deze vorm van vitiligo komt voor op de uiteinden van het lichaam en op de armen en benen. Met name op de vingers en tenen.
Hierbij heeft men vlekken aan de uiteinden van het lichaam, op de armen en benen en in het gezicht (rond de ogen en mond).
Vitiligo is niet te genezen. Dit komt mede doordat de oorzaak onbekend is. Er zijn wel verschillende behandelmethoden die het pigmentverlies tegengaan of de pigmentaanmaak stimuleren. Het effect van de behandeling verschilt sterk van persoon tot persoon.
Op dit moment is UVB-therapie de meest effectieve behandelmethode. Bij een groot deel van de patiënten die gedurende één jaar twee keer per week lichttherapie volgen, komt het pigment grotendeels terug. Tijdens de behandeling staat u, meestal enkele seconden, in een gesloten lichtcabine. Het ultraviolette licht stimuleert de aanmaak van pigment. De bestralingstijd wordt zeer langzaam opgehoogd om verbranding te voorkomen. UVB-lichttherapie kan de vitiligo in sommige gevallen ook verergeren.
Deze zalf onderdrukt ontstekingen en infecties. Bij vitiligopatiënten kan dit middel soms de uitbreiding van de vlekken voorkomen. Directie invloed op de pigmentcellen heeft het niet. Er kan een combinatie van corticosteroïdenzalf en UVB-lichttherapie voorgeschreven worden.
De zalf werkt ontstekingsremmend en houdt de afbraak van pigment tegen. Tacrolimuszalf kan een goede aanvulling op UVB-lichttherapie zijn. Tacrolimuszalf werkt vooral goed bij vitiligo in het gelaat.
Bij pigmenttransplantatie halen specialisten stukken gepigmenteerde huid weg en plaatsen deze op de vitiligohuid. Deze methode is alleen geschikt voor patiënten met een stabiele vorm van vitiligo. Er zijn verschillende transplantatiemethoden.
Depigmentatietherapie is alleen bedoeld voor patiënten met de diagnose vitiligo universalis. Patiënten met deze vorm van vitiligo hebben nauwelijks nog gepigmenteerde huid (minder dan 10%). De behandeling is erop gericht het resterende pigment te verwijderen. Dit kan door middel van zogenaamde ‘bleekcrèmes’ of met een laserbehandeling.